Ingevoerde cannabis-wetgeving kan gevolgen hebben voor rijbevoegdheid

Per 01.04.2024 heeft Duitsland zijn wetgeving op het gebied van cannabis drastisch gewijzigd: het gebruik van cannabis is inmiddels gelegaliseerd en mitsdien (grotendeels) uit de criminaliteitssfeer gehaald. Er is geen sprake meer van een Strafrechtsdelikt, maar van een Ordnungswidrigkeit. Dit kan trouwens ook gevolgen hebben voor lopende en al afgewikkelde strafzaken met cannabis-raakvlak. Denk daarbij aan lopende strafzaken, die alsnog geseponeerd kunnen worden. Strafbefehle, die niet meer (verder) ten uitvoer gelegd kunnen worden. Aantekeningen op het strafblad (BZR,/Führungszeugnis) , die gecorrigeerd kunnen worden etc..
Ook de Fahrerlaubnisverordnung (FEV) is/wordt aangepast, hetgeen ertoe kan leiden, dat de betrokkene niet langer een MPU hoeft te ondergaan.
Maar let wel: er mag alleen sprake zijn van cannabis; niet van harddrugs en niet van combi's.

Elektrische step toch "Kraftfahrzeug'?

Het Landgericht Göttingen heeft bij Beschluss d.d. 10 juni 2022 in haar hoedanigheid van Beschwerdegericht als eerste hogere rechter bepaald, dat ook een e-step (e-scooter/e-(Tret)Roller op zijn Duits) als Kraftfahrzeug kwalificeert. Een dergelijke step kan immers op eigen kracht voortbewegen. Dit leidt ertoe, dat de bestuurder in geval van overschrijding van de wettelijke grenzen voor alcohol en drugs als 'ungeeignet zur Teilnahme am Straßenverkehr' kan worden aangemerkt, zodat ook in zo'n geval een (vorläufige) Entziehung der Fahrerlaubnis mogelijk is (LG Göttingen, Beschluss v. 10.6.2022, 2 Qs 18/22).
Dit is goed om te weten voor die Nederlanders die nietsvermoedend met een slok op een ritje op zo'n e-scooter maken.