Ingevoerde cannabis-wetgeving kan gevolgen hebben voor rijbevoegdheid

Per 01.04.2024 heeft Duitsland zijn wetgeving op het gebied van cannabis drastisch gewijzigd: het gebruik van cannabis is inmiddels gelegaliseerd en mitsdien (grotendeels) uit de strafrechtsfeer gehaald. Er is geen sprake meer van een Strafrechtsdelikt, maar van een Ordnungswidrigkeit. Dit kan trouwens ook gevolgen hebben voor lopende en al afgewikkelde strafzaken met cannabis-raakvlak. Denk daarbij aan lopende strafzaken, die alsnog geseponeerd kunnen worden. Strafbefehle, die niet meer (verder) ten uitvoer gelegd kunnen worden. Aantekeningen op het strafblad (BZR,/Führungszeugnis) , die gecorrigeerd kunnen worden etc..
Ook de Fahrerlaubnisverordnung (FEV) is/wordt aangepast, hetgeen ertoe kan leiden, dat de betrokkene niet langer een MPU hoeft te ondergaan. Inmiddels is de THC-grenswaarde verhoogd van 1,0 naar 3,5 ng/ml bloedserum
Maar let wel: er mag alleen sprake zijn van cannabis; niet van harddrugs en niet van combi's.

Cannabisgesetz (CanG): Stand 23.02.2024

Der Deutsche Bundestag hat am 23. Februar 2024 das Gesetz zum kontrollierten Umgang mit Cannabis und zur Änderung weiterer Vorschriften (Cannabisgesetz) beschlossen. Am 22. März 2024 wird der Bundesrat das Cannabisgesetz beraten. Mit dem Cannabisgesetz (kurz: CanG) wird der private Eigenanbau durch Erwachsene zum Eigenkonsum sowie der gemeinschaftliche, nicht-gewerbliche Eigenanbau von Cannabis in Anbauvereinigungen legalisiert. Das Gesetz soll überwiegend am 1. April 2024 in Kraft, die Regelungen zum Eigenanbau in Anbauvereinigungen sollen ab Juli 2024 gelten.

Nu ook medicinale cannabis in Duitsland

Duitsland start het jaar 2017 met onder andere de straffeloosheid van het gebruik van medicinale cannabis. Vanaf 20.01.2017 kent Duitsland het Cannabis-Gesetz: een wettelijke regeiing, waarmee het Duitse artsen en apothekers toegestaan wordt om zogenaamde medicinale cannabis in de vorm van onder andere ook bloemen, poeders, en tincturen, aan patiënten voor te schrijven en op recept te (doen) verstrekken. Hiermee wordt 'cannabis op recept' een geneesmiddel en is het niet langer nodig dat patiënten en apothekers voorafgaande toestemming moeten verkrijgen.
De kosten van de medicinale cannabis komen in beginsel voor rekening van de
Gesetzliche Kranken Kassen (GKK); echter om voor vergoeding in aanmerking te komen moet vooraf een akkoordverklaring van de GKK worden verkregen. Deze toestemming mag niet zonder redelijke grond worden onthouden.